09
Mar

0
traineeship

Tranzitia de la internship la obtinerea locului de munca

Fie ca esti inca student sau proaspat absolvent de facultate, cea mai buna metoda de a acumula experienta si de a obtine un loc de munca este sa te inscrii in cadrul unui program de internship. Numarul de astfel de programe oferite de companii tinerilor a crescut, la fel si numarul de persoane angajate prin internship. Peste jumatate din participantii in cadrul unui internship primesc o oferta de continuare ca angajat permanent in cadrul organizatiei sau companiei.

Trebuie sa realizezi inca din start ca, fiind la inceput de cariera, trebuie sa treci prin etapele de baza pentru a ajunge sa lucrezi in cadrul companiei si pe postul pe care il vizezi. Este foarte posibil sa fi capabil din punct de vedere profesional de foarte multe lucruri, insa fiind proaspat absolvent nu ai argumentele de care ei nevoie pentru a demonstra asta angajatorului. Nu ai experienta necesara care sa iti ateste competentele. Astfel, internship-ul iti sare in ajutor si iti ofera sansa sa ii arati angajatorului cine esti, ce valori ai, de ce esti capabil si care este valoarea adaugata pe care tu o aduci companiei. De asemenea, internship-ul te va ajuta sa intri in contact cu locul de munca pe care il doresti, cu compania si colectivul si te va ajuta sa decizi daca toate acestea ti se potrivesc.

Pune accentul pe dezvoltarea profesionala si personala, nu pe beneficiile materiale

Exista studenti si absolventi care refuza oferte de locuri de munca sau internship-uri considerand ca salariul oferit nu este in concordanta cu competentele lor. Ei sunt cei care, dupa luni intregi de cautari, se vor plange ca este imposibil sa iti gasesti un loc de munca in domeniul studiat fiind proaspat absolvent.

Este important sa ai in vedere toate avantajele de care vei beneficia pe viitor participand intr-un internship, anume:

  • Vei invata lucruri relevante din domeniu,valoroase pentru viitorul tau profesional;
  • Vei interactiona cu profesionisti din domeniul in care vrei sa faci o cariera, vei invata de la ei si iti vei crea o retea de cunostinte;
  • Te vei confrunta cu situatii reale si vei participa la proiecte pe care in anii de studiu doar le-ai simulat;
  • Programul tau de lucru va fi flexibil si iti va permite sa ajungi si la cursuri sau examene.

Pe langa toate acestea, bineinteles ca scopul tau final este sa devi angajat al firmei unde iti desfasori programul de internship. Iata ce trebuie sa faci pentru a-i demonstra angajatorului ca meriti sa faci parte din echipa lui pe o perioada nedeterminata:

Da dovada de entuziasm si motivatie

Demonstreaza-i angajatorului ca vrei sa ramai angajat in organizatie, arata-i ca esti entuziasmat de munca pe care o faci si ca esti dornic sa inveti lucruri noi. Aceasta atitudine va avea cu siguranta un impact pozitiv atat asupra colegilor, cat si a angajatorului, fiind o dovada a dorintei tale de a lucra in continuare in acel colectiv.

Socializeaza, dezvolta relatii profesionale

Atunci cand esti un angajat nou sau un intern intr-o companie iti revine obligatia de a te prezenta colegilor si de a face demersurile pentru a-i cunoaste mai bine. Noii tai colegi pot fi ocupati si, din cauza asta, este posibil sa nu te observe. Ia initiativa in construirea relatiilor, saluta-ti colegii, fii prietenos, pune intrebari si emana o atitudine deschisa, comunicativa.

Citeste presa si literatura de specialitate

Oricat de mult ai invatat la facultate sau in stagiul practica, tot te vei confrunta cu probleme sau vei intalni aspecte pe care nu le cunosti sau nu le intelegi. Poti rezolva aceste mici probleme prin documentarea pe cont propriu. Ca profesionist intr-un anumit domeniu, in special in domeniile tehnice care evolueaza intr-un ritm destul de alert, trebuie sa fii permanent informat, la curent cu toate noutatile. In primul rand, trebuie sa fii bine informat in ceea ce il priveste pe angajatorul tau. Intereseaza-te despre produsele sau serviciile pe care organizatia le comercializeaza astfel incat sa le intelegi mai bine. In continuare te poti interesa cu privire la situatia generala din industria sau domeniul in care te-ai pregatiti, studiaza piata, competitorii, furnizorii de servicii conexe industriei. Un intern de succes, un viitor angajat este cel care este cel mai bine pregatit, cel care demonstreaza ca poate invata singur si aduce o valoare adaugata organizatiei.

Nu sta degeba, asigura-te ca ai tot timpul de lucru

O data ce ti-ai dus task-urile la bun sfarsit, fii tu cel care cere sa se implice si in alte activitati sau proiecte in derulare. Profita de prezenta ta acolo si invata cat mai multe de la cei din jurul tau pentru ca, in final, folosindu-te de ce ai invatat sa demonstrezi ca esti capabil, numai bun de angajat.

Internship-ul poate fi modul prin care iesi din cercul vicios in care multi absolventi intra: ”nu am experienta, din cauza asta nu ma pot angaja”. O data acceptat la un astfel de program asigura-te ca faci tot posibilul sa ramai in cadrul organizatiei. Chiar daca nu vei fi pastrat, acumulezi experienta si cunostintele de care ai nevoie la viitoarele interviuri.

No Comments

Reply