08
Jan

0
advice

Sfaturi pentru o cariera de succes

De mici cu totii ne dorim sa fim cel putin la fel de buni ca parintii nostri. Cand crestem deja stim ce ne place si ce am vrea sa facem cand terminam scoala. Recomandat e ca atunci cand încercam sa ne stabilim traseul profesional în viata sa tinem cont de sugestiile pe care ni le dau cei din mediul de afaceri, consilierii în orienare profesionala, specialistii din diverse domenii, cei care au reusit sa aiba afaceri de succes sau joburi care le aduc multumire atat financiara cat si personala.

Atunci cand vorbim de pasi pe care un tanar aflat la început de drum îi poate urma ne întalnim cu mai multe abordari. Mai jos noi ne vom limita la doua din ele. Prima spune ca importanta a-ti urma pasiunea este cel mai prost sfat pe care îl poti primi sau îl poti da cuiva cand vine vorba de cariera asta pentru ca unii oameni au pasiuni din care nu îsi pot face o cariera. Cei care împartasesc aceasta perspetiva cred ca important atunci cand ne alegem o cariera e sa luam decizii gandindu-ne la ce anume am putea devein buni, nu la ce ne pricepem deja. Astfel, pentru a-ti gasi un job pe care sa îl iubesti trebuie sa faci ceva prin care sa îi ajuti pe altii si prin care sa contribui la construirea unei lumi mai bune. Iata si cateva argumente aduse de unii cercetatori care au analizat acest subiect:

 • Altruismul ne ajuta sa fim mai sanatosi si mai empatici. Da, ai citit bine. Unele studii au ajuns la concluzia ca oamenii care realizeaza activitati de voluntariat se simt mai fericiti si mai sanatosi decat restul lumii, dat fiind ca activitatile de voluntariat ne ajuta sa ne gandim la vietile noastre luand în calcul faptul ca altii sunt mai putin privilegiati decat noi.
 • Donarea de bani, lucruri, si zambete spunem noi ne fac mai fericiti. Un experiment a scos la iveala ca oamenii au un nivel de fericire mai mare atunci cand cheltuie bani pentru altii. La experiment participantii au primit cate 20 de dolari fiecare, jumatate dintre subiecti fiind rugati sa cheltuiasca banii în scop propriu, în timp ce ceilalti au fost sfatuiti sa cheltuiasca banii pentru altii. Ei bine, cei care au chletuit banii pentru aducand o bucurie altora s-au arîtat mai satisfacuti si fericiti decat cei care au cheltuit banii pentru scopuri proprii.
 • Pentru a fi mai satisfacuti de munca noastra e nevie sa contribuim la bunastarea altora. Vedem dar ca ducand o bucurie altora crescandu-le poate nivelul de trai ne facem pe noi mai fericiti si mai împliniti. Rezultatele unui alt studiu arata ca unul dintre cei mai importanti care indica nivelul de satisfactie atribuit carierei este gradul în care munca ta contribuie la bunastarea altora. Atunci cand simti ca munca ta conteaza pentru altii îti este mai usor sa te concentrezi si sa te cufunzi în realizarea ei, lucru care duce la cresterea performantelor.

Cealalta perspectiva spune ca prin programarea pasilor pe care e neaparat nevoie sa o faci poti ajunge sa ai o cariera de succes pe masura aspiratiilor tale. Mai jos am selectat cele mai des întalnite recomandari pe care le dau diversele site-uri cu privire la ce ai putea face pentru ca si tu sa te bucuri de succes si o rasplata pe masura pentru munca depusa.

 1. Profesionalismul autentic, stapanirea domeniului în care lucrezi.  Este conditia primordiala si de neanlocuit. Poti avea cele mai bune intentii, comportament ireprosabil, loialitate si daruire, acestea nu sunt de ajuns daca nu sunteti competent.
 2. Munca tenace, eforturi sustinute, perseverenta si implicare. Cine mizeaza pe relatii, noroc sau împrejurari favorabile îsi face iluzii.
 3. Pastrarea sanatatii, îngrijirea corpului, asigurarea unei stari functionale optime a organismului.Fara realizarea unui echilibru între sistemul psihic si cel fizic, fara sa ai o sanatate buna care sa permita angajarea în eforturi prelungite, nu se poate obtine randamentul scontat la locul de munca.
 4. Afirmarea loialitatii fata de companie. A fi loial înseamna a-ti face datoria corect, a urmari îndeplinirea obiectivelor comune, a tine la prestigiul acesteia, a-ti manifesta mandria ca lucrezi acolo.
 5. Manifestarea spiritului de echipa.Astazi mai mult ca oricand se dovedeste ca nu actiunea solitara si individualismul contribuie la succes, ci actiunea gandita si anfaptuita în comun, coeziunea si întrajutorarea este cheia reusitei.
 6. Respectul colegilor si al sEste bine sa fii receptiv la îndemnurile si cerintele lor, sa raspunzi cu promptitudine solicitarilor, sa dai dovada de tact si diplomatie în conduita.
 7. Simtul masurii si rabdareîn ceea ce priveste promovarile, avansarile sau marirea de salariu.
 8. Asumarea responsabilitatii personale. Recunoasterea onesta, prompta si publica a unor greseli este expresia maturitatii, a respectului pentru adevar si pentru ceilalti.
 9. Pastrarea optimismului, a entuziasmului si placerii de a munci împreuna cu ceilalti, comunicarea eficienta cu ceilati, sociabilitate, deschidere si transparenta în raporturile cu cei din jur.
 10. Evitarea barfei, a calomiei si denigrarii altora, a invidiei sau ranchiunei. Cei cu asemenea „înclinatii” tensioneaza climatul, creeaza nemultumiri si conflicte, nu sunt apti sa conduca pe alt
 11. Pretuirea oamenilor, a valorii fiecaruia, manifestarea încrederii în capacitatile lor, în bunele lor intentii, în ideile si solutiile lor. Multi dintre cei care au ratat cariere ce se anticipau a fi promitatoare au capatat nu datorita incompetentei tehnice sau organizatorice, ci lipsei abilitatii lor de a armoniza personalitati diferite, a lipsei de tact sau priceperii de a evita conflictele.
 12. Inteligenta si preocuparea de a învata din greseli, de a dezvalui cauzele reale ale unor esecuri si a le evita pe viitor. Inevitabil vor aparea caderi, esecuri, sincope în fata carora nu trebuie reactionat emotional, cu acuze, suparari, masuri disciplinare, în gasirea cu orice pret a unui tap ispas
 13. Solutionarea cu tact si obiectivitate a oricaror conflicte si neîntelegeri. La serviciu, si nu numai aici, frictiunile, sicanele, vendetele, invidiile, ironiile si remarcile usturatoare, afecteaza grav  relatiile interumane, armonia grupului, munca în echipa si randamentul muncii.
 14. Utilizarea unui limbaj civilizat, politicosîn totalitatea relatiilor interumane. Vulgaritatea limbajului, cuvintele si expresiile dure, jignitoare si cu atat mai mult înjuraturile, glumele proaste, nu fac decat sa creeze animozitati si conflicte, resentimente si adversitat

Disciplina si autodisciplina. Sunt doi factori ce se interconditioneaza si contribuie la realizarea proiectelor stabilite.

sursa foto

No Comments

Reply