29
Aug

0
best-interview

Structura unui interviu de angajare

Interviul de angajare reprezinta o etapa importanta in procesul de recrutare care permite angajatorului sa isi faca o imagine despre tine, despre personalitatea ta si sa se asigure ca esti persoana potrivita pentru jobul propus. Acesta reprezinta primul moment in care te intalnesti cu angajatorul, de aceea trebuie sa iei in considerare mai multe aspecte. Totodata, este momentul unic in care poti demonstra ca dispui de competentele si personalitatea potrivita job-ului vizat, dar si pentru a vedea daca acel post se potriveste cu asteptarile tale.

Inainte de a pleca la interviu, asigura-te ca ai notat adresa corect si ca ai un carnetel pe care sa iti notezi detaliile cu privire la cerintele acelui job.

Structura unui interviu include:

1) introducere: se stabileste contactul vizual cu intervievatorul, se exprima un zambet cald, se adopta o postura adecvata. Se recomanda sa va imbracati curat si cu gust, in mod adecvat situatiei, sa ajungeti cu cateva minute mai devreme, sa aduceti copii ale CV-ului, sa aveti hartie de scris, pix;

2) intrebarile preliminare: de obicei angajatorul incepe discutia; chiar este bine sa va pregatiti cateva fraze / formule de inceput, de genul ,,Inteleg ca acest post implica …’’;

3) intrebarile centrale: vizeaza deprinderile si cunostintele necesare ocuparii postului. In  astfel de situatii:

- se pot discuta anumite cazuri;

- se prezinta o situatie si se cere sa analizati posibilele solutii si implicatii (de exemplu,

„explicati de ce considerati ca firma/compania X este mai eficienta in producerea unor servicii …”);

 Se adreseaza intrebari situationale: de exemplu „descrie si analizeaza o situatie in care echipa din care ati facut parte a fost incapabila sa rezolve un conflict. Ce rol ati avut in cadrul echipei ?” (jocuri de rol);

 • intrebari din domeniul de specialitate, evaluarea cunostintelor;
 • intrebari legate de firma – specificul ei, obiective, strategii;
 • intrebari tip „brainteasers” – la care raspunsul evident nu e neaparat cel corect;
 • intrebari cu caracter mai general, de exemplu: „care sunt realizarile dvs. pe plan profesional?; care sunt punctele tari/slabe?; cum v-ati descrie prietenii?; de ce ati renuntat la jobul anterior?; care sunt pentru dvs. cele mai importante aspecte ale unui job?; ce ati vrea sa se stie despre dvs. si nu este precizat in CV?; de ce credeti ca sunteti calificat pentru acest post, etc.?”

Este bine sa va pregatiti cateva intrebari despre organizatie/post, dar sa le evitati, in primul interviu sau in prima parte a acestuia, pe cele legate de salarizare, avantaje, concedii, prime.

In continuare, sunt prezentate cateva intrebari tipice utilizate in cadrul unui interviu:

 • De ce doriti sa fiti angajat la noi?
 • De ce doriti sa prestati meseria de …?
 • Ce stiti despre meseria de …?
 • Ati mai lucrat intr-o meserie ca aceasta sau una inrudita cu ea?
 • Cum ati aflat despre intentia noastra de a angaja un om pe postul de …?
 • Stiti sa faceti lucrul X?
 • Ce experienta de munca aveti in domeniul Y?
 • Ce calitati personale va fac sa credeti ca ati fi potrivit pentru acest loc de munca?
 • Sunteti capabil sa lucrati in conditii de stres?
 • De ce v-ati parasit/ati renuntat la ultimul loc de munca?
 •  Ce planuri aveti pentru viitor?

In afara de greselile tipice, exista si „capcane” care pot aparea in desfasurarea interviului la angajare. De cele mai multe ori, politica de intervievare a examinatorului vizeaza cunoasterea cat mai exacta de catre candidat a meseriei in care se presupune ca va lucra. Intrebarile cu conotatii de apreciere personala sau cele referitoare la motivele pentru care v-ati  parasit ultimul loc de munca ascund veritabile capcane.

Daca, eventual, angajatorul va sugereaza sa puneti intrebari, nu ezitati. Dar procedati  cu atentie! Alegeti doar acele intrebari relevante care sa va largeasca orizontul de prezentare a locului de munca dorit. Spre exemplu: „Ce va trebui sa fac ca…?”; „Cine va fi seful meu direct?”; „De la cine pot invata mai multe despre…?” etc.

In incheiere, pentru a evita posibile greseli, am selectat cateva sfaturi utile:

 1. Nu deveni prea comod. Nu trebuie sa aplici zicala aceea cu a fi tu insuti, pentru ca se poate sa te relaxezi prea mult si sa lasi impresia ca nu iti pasa prea tare de jobul respectiv. Nu te lasa pe spate pe scaun si nu incepe sa glumesti cu angajatorul ca si cum ati fi cei mai buni prieteni. Nu vei lasa o impresie prea buna.
 2. Respecta regula primei intalniri. Este bine sa fii sociabil, dar nu prea prietenos si nu intra in detalii foarte personale cu angajatorul, nu ii povesti despre bolile sau copiii tai.
 3. Nu bate campii. Cand suntem nervosi, avem tendinta sa palavragim. Ca sa eviti aceasta situatie, specialistii in recrutare spun ca este util sa iti faci o lista cu intrebari pe care ai putea sa i le adresezi angajatorului, atunci cand conversatia lancezeste.
 4. Nu intarzia. Specialistii in recrutare spun ca este bine sa ajungi cam cu 15 minute mai devreme decat ora fixata pentru interviu, ca sa ai timp iti tragi sufletul si sa iti verifici tinuta.
 5. Arata respect. Fii amabil cu persoanele de la receptie si cu toti cei pe care ii intalnesti cat timp esti in firma respectiva.
 6. Sa nu bei. Uneori, interviurile pot avea loc si in spatii mai putin formale. Ar fi indicat sa nu consumi bauturi alcoolice.

Evita polemicile. Este bine sa te rezumi la a discuta despre firma si responsabilitatile pe care ar urma sa le ai in cadrul firmei. Nu-ti expune parerile despre subiecte controversate; nu stii ce parere are angajatorul si s-ar putea sa obtii reactia inversa.

sursa foto

No Comments

Reply