26
Oct

0
consiliere

Primeste sfaturi de cariera de la un profesionist – De ce sa lucrezi cu un consilier in cariera?

De cele mai multe ori tinerii proaspat absolventi de studii superioare au dificultati in a-si gasi un loc de munca, un domeniu in care sa lucreze si in a-si incepe  cariera. Lipsa de experienta, nesiguranta si, uneori formarea proasta a absolventilor le dau mari batai de cap acestora atunci cand parasesc bancile scolii si se patrund in lumea reala, competitiva si dura a pietei locurilor de munca. Astfel, un consilier in cariera le-ar putea usura tranzitia tinerilor de la studenti la angajati, ajutandu-i sa descopere cariera potrivita.

Ce presupune consilierea profesionala?

Consilierea profesionala este compusa din serviciile menite sa te ajuta sa iti gasesti si sa administrezi cariera potrivita. Desi, acest aspect de dezvoltare umana apare pe masura ce evoluam, oricine ar avea de beneficiat de indrumarile aduse in cadrul unei consilieri profesionale.

De vreme ce consilierea profesionala are ca scop indrumarea unui individ pe parcursul carierei sale, ea are urmatoarele componente:

 • Asistenta in alegerea carierei potrivite: adesea consilierea presupune ghidarea studentilor, dar si a altor categorii, in alegerea carierei potrivite. Consilierii pot administra teste de autocunoastere si autoevaluare, sau isi pot invata clientii sa faca acest lucru singuri, cu scopul de a-i ajuta sa isi recunoasca valorile, cunostiintele, nivelul de pricepere, talentele si personalitea. Astfel, ii pot ajuta pe indivizi sa analizeze diferite ocupatii in functie de rezultatele testelor pentru ca, in final, sa aleaga locul de munca potrivit.
 • Asistenta in gasirea unui loc de munca: alegerea unei cariere ar fi inutila daca nu ai stii ce loc de munca te-ar interesa si ti s-ar potrivi in domeniul in care vrei sa iti incepi cariera. Acestea sunt activitati pe care nu le poti invata la scoala, astfel consilierea profesionala iti vine in ajutor ajutandu-te cu dobandirea cunostiintelor si aptitudinilor necesare cautarii unui loc de munca.
 • Sfaturi de avansare in cariera: in timp ce majoritatea cauta indrumare atunci cand isi cauta in loc de munca sau sfaturi despre cariera potrivita, serviciile de consiliere profesionala include si acordarea de sfaturi in legatura cu avansarea in cariera. De asemena, indivizii pot primi asistenta si in ceea ce priveste problemele de la locul de munca.
 • Incurajare: confruntarea cu problemele legate de alegerea unei cariere si unui loc de munca poate aduce cu sine dificultati. Consilierea profesionala te poate incuraja si ajuta sa nu renunti atunci cand te simti blocat intr-un loc de munca , ai probleme cu cautarea unui loc de munca sau, esti indecis daca sa domeniul in care activezi.
 • Schimarea domeniului de activitate: foarte multe persoane nu isi petrec intreaga viata profesionala in acelasi domeniu, de fapt, majoritatea isi schimba cariera de mai multe ori. Din acest motiv, consilierea profesionala include si sfaturi in legate de reconversia profesionala sau abilitati transferabile.

Cum sa iti alegi un consilier de cariera

Ai nevoie de sfaturi impartiale si oiective atunci cand iti alegi cariera sau doresti sa iti schimb cariera. Astfel poate ar fi o idee buna sa apelezi la un consilier de cariera, care cu siguranta te poate ajuta cu aceste probleme. Primul pas in a realiza acest lucru este sa determini singur daca ai sau nu nevoie de ajutor. Daca raspunsul la aceasta intrebare este “da”, trebuie sa iti alegi cu grija profesionistul ce te va ajuta in continuare. In primul incearca sa apelezi la o persoana in prezenta careia te simti confortabil. Asigura-te ca profesionistul pe care tu il vei angaja este bine pregatit in domeniul consilierii profesionale si ca are toate certificarile necesare. Incearca, eventual, sa gasesti un consilier familiarizat cu domeniu in care vrei sa iti incepi cariera, si care iti poate da detalii despre tendintele din piata, si iti poate evalua aptitudinile si interesele ce au legatura cu domeniul.

10 mituri legate de alegerea unei cariere

 1. Alegerea unei cariere este un lucru simplu

De fapt, selectarea unui cariere este un lucru complex, ce necesita atentie maxima din partea ta. Aceasta presupune ca tu sa te cunosti foarte bine, dar si sa ai o documentatie solida si bine pusa la punct despre domeniul in care vrei sa activezi.

 1. Un consilier profesional imi va spune ce ocupatie sa imi aleg

Da si nu. Un consilier nu iti poate alege cariera. Acesta te va ghida si te va ajuta cu informatii, ajutandu-te pe tine sa realizezi singur ce domeniu si ce post ti se potriveste cel mai bine.

 1. Nu imi pot castiga existenta facand ce-mi place

De ce nu?  Atunci cand iti alegi un domeniu in care sa faci cariera, are logica ca acest domeniu sa aiba legatura cu lucrurile pe care le faci cu placere. De fapt, majoritatea tinde sa dobandeasca aptitudini foarte dezvoltate atunci cand fac un lucru cu placere, chiar daca  sunt dobandite informal. Astfel, daca ai un hobby sau o pasiune din care iti poti castiga existenta nu strica sa incerci.

 1. Ar trebui sa imi aleg cariera din domeniile care sunt cele mai profitabile.

In fiecare an, in special in anii in care apar dificultati financiare, un numar mare de publicatii prezinta o lista cu “cele mai profitabile cariere” in previziunile “expertilor”. Nu strica sa arunci o privire pe o astfel de lista, poate cele prezentate acolo ti se potrivesc. Totusi, desi informatia prezentata intr-o astfel de lista este bazata pe date  valide, nu ar trebui ca asta sa iti influenteze decizia. Un job bine platit anul acesta poate fi prost platit anul viitor. Pe deasupra, trebuie sa iei in considerare daca valorile pe care le sustii, aptitudinile si cunostiintele tale sunt in concordanta cu domeniile prezentate in acele articole.

 1. Un salariu mare ma va face fericit

Desi salariul este important, nu este singurul factor pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand iti alegi un loc de munca. Nenumarate sondaje de opinie au arata ca banii nu duc neaparat la satisfactie la locul de munca. Pentru foarte multa lume ocupatia in sine e mai importanta decat castigurile. Totusi, remuneratia este un lucru important de luat in considerare la angajare.

 1. O data ce mi-am ales cariera voi ramane in domeniu toata viata

Fals. Daca nu esti fericit cu cariera pe care ti-ai ales-o o poti schimba in orice moment. Desi este un process mai greu, foarte multe persoane se recalifica si isi schimba domeniile de activitate pe parcursul vietii profesionale.

 1. Daca imi schimb cariera aptitudinile mele se vor pierde

Aptitudinile tale raman ale tale. Le poti adapta la urmatorul domeniu in care iti vei desfasura activitatea. Desigur, probabil le vei folosi intr-un mod diferit, dar acestea nu se vor pierde.

 1. Daca prietenul (varul, unchiul etc.) este fericit intr-un domeniu, voi fi si eu.

Fiecare persoana este diferita. Astfel, daca o cariera i se potriveste unei persoane care iti este apropiata si cu care ai lucruri in comun, pot arunca o privire, dar nu este obligatoriu sa ti se potriveasca.

 1. Tot ce trebuie sa fac e sa imi aleg o ocupatie….apoi lucrurile vin de la sine.

Alegerea unei ocupatii si este doar primul pas ce trebuie facut. Pentru a realiza mai multe trebuie sa ai un plan stabilit care sa te ajute sa treci de la o simpla ocupatie la o cariera .

10. Sunt putine lucruri pe care le pot face sa invat un anumit domeniu fara sa lucrez in el.

Desi, este adevarat ca experienta intr-un domeniu te ajuta, sunt si alte lucruri care iti pot facilita invatarea unui anumit domeniu. Poti citi, poti intreba persoane ce lucreaza in domeniu sau chiar poti urma un curs de formare sau un internship la o organizatie din domeniul in care vrei sa faci cariera.

sursa foto

No Comments

Reply