18
Mar

0
3

Practica, internship, tranieeship. Ce sunt, la ce ajuta, care ti se potriveste?

In procesul de cautare al unui loc de munca, tinerii studenti se pot folosi de numeroase metode si programe pentru a-si mari sansele dar uneori nu stiu care este varianta cea mai potrivita carierei lor. Cei mai multi nu sunt informati sau stiu prea putine despre ce este un stagiu de practica, un internship sau un traineeship, cum si unde se pot inscrie si, mai ales, la ce ajuta acestea. In continuare vom prezenta pe scurt caracteristicile fiecarui program in parte, beneficiile si diferentele dinte ele pentru ca tu sa poti face alegerea cea mai buna!

  1. Stagiul de practica

Adresat in principal studentilor, stagiul de practica este primul si cel mai simplu mod in care iti poti mari sansele de angajare. Acesta nu necesita experienta anterioara si reprezinta mai mult o forma de a acumula cunostinte si experienta practica in domeniul pe care l-ai studiat. De asemenea, un stagiu de practica te ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna sa lucrezi in cadrul unei companii, sa respecti un program sau sa faci parte dintr-un colectiv diversificat in care munca te depinde de a altora si invers. De obicei acesta se desfasoara in cadrul unei companii, pe durata a 30 de zile lucratoare, in regim part-time sau full-time si NU ESTE PLATIT.  Responsabilitatile tale in cadrul companiei vor fi, bineinteles, limitate. Procesul de obtinere al unui stagiu de practica este unul relativ simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa obtii acordul scris al companiei si facultatii in cadrul careia studiezi.

  1. Internship-ul

Concept relativ nou la noi, internship-ul a devenit cea mai populara forma de program adresat studentilor, masteranzilor si absolventilor. Utilizat de obicei de companii, dar si de ONG-uri, este o metoda mai flexibila, mai interactiva de a angaja o noua persoana in cadrul organizatiei. In functie de marimea companiei si de cerintele postului la care aplici, internship-ul poate fi platit sau nu, part-time sau full-time. Procesul de obtinere al unui internship este mai complex. Din nou, in functie de companie si de postul pe care il ai in vizor acesta poate include un interviu si/sau testare abilitatilor tale personale sau tehnice, fiind necesara o selectie mai clara. Internship-ul se desfasoara pe o perioada de minim 2 luni si , de obicei, maxim 6 luni. Dupa finalizarea perioadei de internship ai sansa de a ramsne angajat in cadrul companiei, totul depinde de tine.

  1. Traineeship-ul

Asemanator din multe puncte de vedere cu un internship, traineeship-ul este totusi un program mai complex. Programele de trainee sunt potrivite persoanelor cu experienta care vor sa isi mareasca baza de cunostinte, sa evolueze pe plan profesional. Se adreseaza tinerilor absolventi de studii superioare cu minim 2 ani experienta in domeniu. In general un astfel de program respecta normele unui loc de munca obisnuit – este platit in regim obisnuit si cuprinde toate beneficiile salariale aferente (asigurare medicala, bonusuri, concediu platit). De aceea perioada de lucru este mare, putsnd ajunge si la 2 ani. In acest timp trainee-ul poate schimba departamentele sau poate lucra in cadrul mai multor proiecte ale companiei. Acest tip de program este de tip cross – functional. Avantajul unui astfel de program este ca acopera mai multe departamente astfel, in final, trainee-ul obtine o viziune globala asupra companiei. Procesul de recrutare este complex si iti poate pune rabdarea la incercare. Acesta poate include interviuri individuale, de grup, assessment center, interviu cu echipa de management sau testarea abilitatilor.

Indiferent de programul sau metoda pe care vrei sa o abordezi ca sa obtii un loc de munca, important este sa il alegi pe cel care ti se potriveste cel mai bine. Cel mai important detaliu este sa te implici cu seriozitate in activitatea pe care o desfasori si sa ai mereu in vedere faptul ca oricare din aceste programe pot atrage noi oportunitati pentru viitor sau poate chiar obtinerea locului de munca pentru care te-ai pregatit.

No Comments

Reply