24
Nov

0
gethumb.details

Povesti de succes ale basarabenilor in Romania III- Prof. Univ. Dr. Grigore Tinica

Numele lui Grigore Tinica se asociaza cu Iasul, cu sutele de ore petrecute in sala de operatii, cu mii de operatii pe cord deschis si alte interventii cardiovasculare majore. Originar din raionul Soldanesti, dr. Tinica a absolvit in anul 1984 Facultatea de Medicina Generala “Nicolae Testimiteanu” din Chisinau, dupa care a lucrat in diferite spitale din Chisinau, specializandu-se la Moscova. In anul 1992 primeste o bursa s Statului Roman la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara Fundeni- “UMF Carol Davila”. Dupa aceasta bursa se stabileste la Iasi, insa oriunde s-ar afla, sustine cu mandrie ca este roman basarabean.

Realizeaza minuni, spun pacientii si colegii , pentru ca este un profesionist de mare clasa. Toti profesionistii din domeniu il cunosc si il respecta , iar pentru miile de bolnavi pe care ii ajuta este un inger pazitor. Pentru a ajuta  cat mai mult dl. Dr. Grigore Tinica a inaintat in anul 2010 Ministerului Sanatatii din Romania un proiect in valoare de 100 de milioane de euro pentru deschiderea unui nou Institut de boli cardiovasculare la Iasi. A facut prima operatie pe cord deschis la Iasi, la 8 mai 2000, dupa care au urmat altele- in numar de 5000 si alte zeci de operatii cardiovasculare si congenitale extreme de complexe.

Pentru toate aceste rezultate exceptionale dl Tinica a fost rasplatit cu recunoastere pe plan national, jurnalistii din medicins premiindu-l in 2000 pentru cea mai spectaculoasa evolutie, iar in 2001, PRO TV i-a acordat premiul „Viata cu orice pret” pentru serviciile aduse orasului Iasi.

Si astazi munceste intr-un regim aproape infernal, cu zile care incep la sapte si se incheie spre miezul noptii. „Ma intrebati de succes… Cred ca-l obtii prin foarte multa munca. Cand mi-am inceput cariera in Romania, munceam de trei ori mai mult decat altii. Daca muncesti, reusesti. E important sa fii omul potrivit la timpul potrivit. De fapt, viata noastra este ca o gara, in care e important sa ajungi la timp ca sa urci in tren. Nu inainte, ca poate sa te „calce” trenul si nu dupa, pentru ca nu mai ai loc in vagon”, spunea dl. dr. Tinica intr-un interviu acordat celor de la vipmagazin.md.

Se straduieste sa vina acasa la fiecare 2-3 luni si ori de câte ori trece hotarul, se simte jenant. Desi,noţiunea de „acasa” înseamna Iasi, unde lucreaza, Bucuresti, unde stau soţia lui si cei doi copii, “acasa” inseamna si Chisinau, si Cusmirca, unde-l asteapta mama. „Ne vom întoarce acasa cu toţii, când si Moldova se va întoarce acasa”, conchide Grigore Tinica, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ai României, in cadrul aceluiasi interviu.

sursa foto

No Comments

Reply