17
Nov

0
300px-Lia_Manoliu

Povesti de succes ale basarabenilor in Romania I

Basarabia a oferit pe tot parcursul istoriei sale numeroase personalitati de marca ce s-au format, perfectionat si remarcat in Romania. Contextul istoric dar, si apropierea fizica, spirituala si lingvistica a celor doua patrii a dus la inlesnirea asimilarii si integrarii basarabenilor in societatea romaneasca, facand astfel posibila evolutia si afirmarea acestora in Romania. Istoria ne ofera o multime de exemple de personalitati nascute pe teritoriul basarabean care au avut povesti de succes in Romania, ba mai mult s-au impus ca profesionisti in domeniile in care au activat.

Marele poet, prozator, eseist, memorialist si critic literar Alecu Russo este un prim exemplu. Nascut la Chisinau in anul 1819 acesta se stabileste la Iasi in anul 1840, dupa terminarea studiilor. Pe langa cunoscutele opere ce au intrat in istoria Romaniei (“Cantarea Romaniei”, “Miorita”, “Piatra teiului”) acesta a fost un important ideolog al generatiei de 1848, generatie a carei lupta pentru idealurile nationale a dus la revolutia din 1848 si ulterior, la unirea celor doua principate din 1859.

 Lia Manoliu este un alt exemplu de personalitate nascuta pe teritoriul Basarabiei, care a avut succes in Romania. Nascuta la Chisinau in anul 1932, la data aceea teritoriu romanesc, Lia Manoliu a practicat atletismul de la 16 ani la Atletic Club Roman, specializandu-se in aruncarea cu discul. Concomitent cu activitatea sportiva a absolvit Facultatea de Energetica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti(1954) .

A participat la 6 editii ale Jocurilor Olimpice (de la Helsinki 1952 pana la München 1972), detinand un record de longevitate olimpica. A reusit sa cucereasca 3 medalii olimpice, una de aur  in 1968 si doua de bronz in 1960 si 1964. A fost de douasprezece ori campioana nationala si de sapte ori campioana balcanica, devenind ulterior, vicepresedinte  (1973-1990) si apoi presedinte (1990-1998) al Comitetului Olimpic Roman.

Traditia este dusa mai departe de tinerii studenti basarabeni din Romania, astfel vom prezenta mai departe povestile de succes ale catorva basarabeni, din generatii diferite, ce au venit in Romania la studii si , cu munca, perseverenta si o inima deschisa au reusit sa se faca remarcati atat la noi in tara cat si peste hotare.

sursa foto

No Comments

Reply