25
Nov

0
deal-v1353654085 (1)

Limbajul nonverbal – comunicarea paraverbala

Cunoasterea regulilor comunicarii nonverbale este esentiala, deoarece ea reprezinta mai mult de jumatate din ponderea comunicarii directe. In general, elementele comunicarii nonverbale se grupeaza, generand tonul si atitudinea subiectilor comunicarii, elemente care mai sunt numite si comunicare paraverbala. Acesata este foarte importanta in livrarea mesajului doarece ii influenteaza sansele de a fi receptat astfel, daca emitatorul va avea un ton si/sau o atitudine aroganta, ostila, prea defensiva, negativa, tensionata (anxioasa), imploratoare, mesajul va fi receptat in conditii proaste; in schimb o atitudine modesta, rezonabila, deschisa, calma prietenoasa, pozitiva, plina de incredere, va spori sansele de receptatre corecta a mesajului.

In acelasi timp, cunoasterea semnificatiei acordate de grupul respectiv unor elemente non-verbale ajuta la evitarea unor situatii neplacute sau chiar primejdioase. Asadar, daca in cultura occidentala nu are prea mare importata ce mana folosesti pentru a darui cuiva un cadou, in multe dintre culturile asiatice oferirea unui dar cu mana stanga este considerata o insulta sau, in cel mai fericit caz lipsa de buna crestere.

Inrosirea este consecinta dilatarii vaselor de sange. Pielea este irigata mai puternic, de unde si culoarea ei in rosu.

Motivele inrosirii pot fi: enervarea, bucuria, furia, rusinea, jena, suprasolicitarea. Inrosirea este insotita de oserie de miscari de mascare care amplifica impresia de timiditate. Ea poate fi privita ca un comportament de supunere, ca un semnal ca se incerca evitarea controverselor.

Palirea este o reactie fata de stimuli ce par amenintatori. Paloarea este consecinta spaimei si a fricii, deci o reactie la situatiile ce necesita pregatirea de lupta. In loc sa se dilate, ca in situatia inrosirii, la palire vasele de sange se ingusteaza, sangele este eliminat pielea astfel devine palida, cel in cauza dorind sa se inchida in el, sa se izoleze.

Pentru a evita interpretarea gresita a unui element de limbaj nonverbal este bine sa-l interpretam in contextul celorlalte elemente verbale si nonverbale. Caracteristicile de personalitate individuale, de eductie, de experienta de viata, sunt elemente care trebuie luate in considerare in interpretarea corecta a limbajelor nonverbale.

Modul de folosire si interpretare a limbajelor nonverbale difera sub multe aspecte: de la individ la individ, de la profesie la profesie, de la colectivitate la colectivitate, de la cultura la cultura.

Cel ce utilizeaza limbajul corpului invata “sa vada” continutul si semnificatia comportamentului.

Limbajul corpului ne ajuta sa recunoastem cum se exprima adevaratele stari ale unei persoane.

sursa foto

No Comments

Reply