20
Jan

0
internetul ca stil de viata

Internetul ca stil de viata al tinerilor

In tara noastra, desi conectarea la noile tehnologii informationale si comunicationale s-a realizat mai tarziu, in ultimii ani s-a redus mult decalajul fata de tarile dezvoltate, calculatorul devenind o prezenta constanta in viata de zi cu zi, informatizarea intensa a serviciilor, scolilor, universitatilor, bibliotecilor ori institutiilor fiind sustinuta prin politici publice si programe 3 guvernamentale. In paralel, aceeasi politica agresiva s-a aplicat si in ce priveste dotarea elevilor si accesul acestora la calculatoare.

In 2012, in Romania numarul utilizatorilor de Interent depasea 9 milioane de oameni, dintre acestia peste 7 milioane folosesc in mod regulat Facebook-ul. Procentul tinerilor care folosesc acest site de socializare depasea in luna ianuarie a acestui an 55%, ceea ce inseamna peste 3,5 milioane de utilizatori. Daca e sa luam in calcul datele INS cu privire la numarul tinerilor din tara noastra vom observa ca din cei 6 milioane de tineri aproape 60% din ei sunt utilizatori frecventi de internet. Fie ca folosesc internetul pentru a-si cauta informatii, fie pentru a socializa sau a se distra (filme, jocuri), sau de ce nu in scop preofesional (pentru a-si promova afacerea, atragerea de noi clienti etc.) tinerii romani sunt prientre cei mai activi din intrega Uniune Europeana. Acest lucru aduce dupa sine si anumite responsabilitati dat fiind ca Internetul este un spatiu care cu greu poate fi moderat.

Exploatam zi de zi facilitatile sociale oferite de accesul la Internet – educare, participare, interactiune, creativitate – insa, ca orice alta mare inventie, acesta isi mentine utilitatea si caracteristicile pozitive, in functie de scopul folosirii si timpul alocat activitatilor virtuale. Internetului ii sunt asociate oportunitati dintre cele mai diverse, de la accesul la resurse educationale si informationale din diverse domenii de activitate, la participare civica si politica, stimularea creativitatii si abilitatilor comunicationale, promovarea mediilor artistice si economice ori raspandirea facila a informatiilor referitoare la aspecte legate de sanatate, de larg interes.

Cei mai adaptabili la transformarile survenite sub impactul dezvoltarii tehnologice din ultimele decenii au fost indeosebi copiii si tinerii – denumiti „generatia net” – prin prisma capacitatii sporite de captare a noului si posibilitatii alocarii unui interval de timp superior, comparativ cu adultii, pentru familiarizarea cu mijloacele informationale si comunicationale si testarea multiplelor functionalitati si intrebuintari ale acestora.

Utilizarea excesiva a noilor tehnologii informationale si comunicationale pot genera schimbari iremediabile in plan personal si cultural, cu atat mai mult la o varsta la care, in lipsa unei supravegheri stricte din partea adultilor, tentatiile spatiului virtual – jocuri violente, de noroc, imagini neadecvate varstei – pot distrage atentia copiilor si tinerilor de la oportunitatile educationale, de relaxare si de socializare. Aceasta „deturnare” a utilitatii tehnologiei poate genera „auto-virtualizare” ori izolare si alienare sociala, printr-o dependenta periculoasa pentru dezvoltarea psiho-sociala a minorilor.

Dezvoltarea informationala si tehnologica a determinat schimbarea esentiala a stilului general de viata. Majoritatea, pentru a ne adapta evolutiei si progresului, alegem sa tranzitam cea mai mare parte a activitatilor zilnice prin computerele personale sau de serviciu, acestea din urma ajungand sa ne monopolizeze progresiv timpul, cu riscul crearii unei dependente de spatiul virtual.

sursa foto

No Comments

Reply