16
Mar

0
shutterstock_128647328

Greselile tinerilor la interviul de angajare

Contextul economic actual ingreuneaza din ce in ce mai mult procesul de integrare pe piata muncii a tinerilor absolventi de studii superioare. Din nefericire cei mai multi din ei se gasesc introdusi intr-un cerc vicios al studiilor vs. experientei cerute de angajatori. In acelasi timp o mare parte din tineri se prezinta in fata angajaorilor slab pregatiti, intr-un mod necorespunzator si cu pretentii salariale mult prea ridicate pentru nivelul lor de experienta si de pregatire.

In cele ce urmeaza vom prezenta o serie de greseli frecvente pe care tinerii le fac atunci cand se prezinta la un interviu de angajare, greseli care apar din cauza lipsei experientei sau interesului din partea candidatilor.

Critica experienta avuta la fostul loc de munca

Din ce in ce mai multi studenti au inteles ca e nevoie de desfasurarea unui stagiu de practica, internship sau chiar un loc de munca part-time in timpul facultatii. Bineinteles ca aceasta initiativa nu poate decat sa le creasca sansele obtinerii unui loc de munca. Multi tineri, fiind la prima experienta pe piata muncii, cu siguranta au nemultumiri fata de fostul loc de munca, pe care in mod eronat si le exprima in cadrul interviului. Prin exprimarea unor astfel de nemultumiri nu vei avea absolut nimic de castigat. Incapacitatea de a te adapta cerintelor unui post, dezinteresul si inconstienta legata de viitorul tau profesional, cat si o oarecare lipsa de respect fata de organizatia in cadrul careia ai lucrat vor fi concluziile trase de catre cel cu care sustii interviul. Incearca sa te concentrezi pe abilitatile si comptentele pe care le-ai dobindit si evidentiaza-le. Te poti folosi de o situatie problematica pe care ai rezolvat-o sau ai gestionat-o eficient ca sa evidentiezi o anumta calitate pe care o ai, fara a denigra in vreun fel colectivul sau conducerea.

„Banii ma motiveaza cel mai mult”

Nici un angajator nu vrea sa auda asta. Cu atat mai putin de la un tanar absolvent. Colectivul in care vei lucra nu conteaza? Aprecierea colegilor sau a sefilor nu te incurajeaza? Sentimentul ca munca ta ajuta organizatia nu conteaza? Din ce in ce mai multi angajatori cauta sa isi fidelizeze angajatii. Pun accent pe experienta acumulata in cadrul companiei, cauta crearea unor relatii puternice intre angajati. Stiind toate acestea incearca sa iti adaptezi raspunsul la intrebarea „Ce te motiveaza” in functie de valorile companiei in cadrul careia vrei sa te angajezi.

Nu se informeaza cu privire la organizatie

Nu trebuie sa inveticifrele de vanzari anuale sau profitul comaniei, dar este indicat sa ai o oarecare idee despre produsele sau serviciile lor. Cauta si verifica informatii despre companiile mari in reviste de business sau, daca acelea nu iti sunt la indemina, pe internet..

 Fa-ti o lista in care sa punctezi lucrurile pe care vrei sa le stii despre companie si despre job-ul respectiv si intreaba in timpul interviului. Ii vei arata, astfel, angajatorului faptul ca esti interesat de post, ca te-ai informat si ca iti doresti cu adevarat sa lucrezi in cadrul companiei lor.

  Nu stiu sa se vanda

Imaginea ta este foarte importanta. De cele mai multe ori e bine sa adopti o atitudine sincera, totodata e util sa incerci sa transformi un defect intr-un avantaj. De exemplu,  atunci cand angajatorul te intreaba despre defectele tale, nu se asteapta sa fii sincer si direct. Mentioneaza, eventual,  un defect intr-un mod pozitiv: „Sunt o persoana foarte organizata, insa nu ati trage aceasta concluzie daca ati privi biroul meu.” In plus, inainte de interviu trebuie research atat asupra companiei, cat si asupra ta.

Trebuie sa stii foarte bine care este parcursul tau profesional, proiecte in care ai fost implicat, aspiratii, rezultate etc., astfel incat sa nu eziti sa raspunzi cand ti se adreseaza o intrebare legata de aceste aspecte. De fiecare data trebuie sa oferi un raspuns direct, bine argumentat. Toate raspunsurile tale trebuie sa denote o aptitudine dobandita sau afinitatea ta catre valorile companiei

No Comments

Reply