05
Feb

0
refuz

Evita refuzul la interviul de angajare

Angajatorii afiseaza o lista cu cerinte, atunci cand fac angajari, cu un motiv. Vor sa se asigure ca vor alege persoana cea mai calificata pentru job. Angajatorul a stabilit care sunt abilitatile si competentele necesare pentru a avea succes la locul de munca vizat. De asemenea, vrea sa reduca numarul de aplicanti, astfel incat sa ii primeasca la interviu doar pe cei ai caror pregatire si calificare sunt in concordanta cu cerintele jobului. De aceea este important ca atunci cand iti depui CV-ul sa te asiguri ca esti pregatit in domeniul vizat. Refuzul este unul din factorii care ne demoralizeaza si ne ingreuneaza procesul de cautare al unui loc de munca, lucru pe care nimeni nu si-l doreste. Astfel, daca aplici doar pentru locuri de munca ce ti se potrivesc reduci sansele de a te intalni cu refuzul. Iata o lista de motive pentru care sa nu aplici pentru un anumit job, evitand astfel refuzul si mentinandu-ti moralul ridicat.

  1. Lipsa abilitatilor. Daca nu ai abilitatile pe care le cauta un angajator, gandeste-te de doua ori inainte de a aplica. Multe anunturi de angajare, mai ales in domenii precum IT, inginerie sau cele practice cum ar fi mecanica, cer un anumit set de abilitati. Daca nu ai cel putin jumatate din abilitatile listate e mai bine sa nu aplici.
  2. Lipsa experientei. Majoritatea angajatorilor cer o anumita experienta in domeniu, atunci cand posteaza anunturi. Daca esti aproape de acele cerinte poti aplica, insa daca nu, e o idee buna sa nu aplici, o vei face degeaba cu siguranta.
  3. Lipsa pregatirii in domeniu. Ca si in cazul experientei, majoritatea angajatorilor cer sa ai o pregatire relevanta in domeniu, licenta, master sau chiar doctorat. Chiar daca consideri ca esti omul potrivit pentru post, nu vei fi luat in calcul atunci cand, astfel pentru a nu pierde timpul, poate ar fi mai bine sa nu o faci.
  4. Jobul sau compania nu ti se potriveste. De multe ori postul sau compania pur si simplu nu se potrivesc cu ceea ce vrei tu de la cariera ta profesionala. Exista anunturi care pe langa experienta si pretatire cer un anumit tip de persoana. Daca nu te incadrezi ar fi mai bine sa nu aplici, decat sa iti dau seama ca esti la un loc de munca pe care il urasti.
  5. Locuiesti departe de locul de munca. Poate ca esti perfect pentru un anumit post intr-o anumita companie. Esti bine pregatit, ai experienta in domeniu si ai personalitatea potrivita pentru a lucra in cadrul companiei. Totusi daca sediul companiei este departe fata de locuinta ta, ar fi o corvoada sa pierzi in fiecare zi ore intregi doar ca sa ajungi si sa pleci de la munca. De aceea e un factor important pe care trebuie sa il iei in considerare.
  6. Nu te poti adapta programului. Daca in descrierea postului cere sa fii dispus sa faci deplasari, ori sa ai un program flexibil, atunci asta va astepta angajatorul de la tine. Daca nu te poti adapta nu te astepta ca angajatorul sa faca exceptii pentru tine. Din nou, chiar daca esti omul perfect pentru post, daca nu te esti dispus sa te adaptezi programului nu vei fi luat in considerare.
  7. Nu ai o retea de cunostinte. Unele locuri de munca, in special cele in vanzari, marketing sau PR, solicita ca tu sa ai deja o retea de cunostinte cu care sa lucrezi. Daca nu indeplinesti acest criteriu probabil angajatorul te va refuza.

Uneori poti trece de interviu chiar daca nu ai pregatirea profesionala necesara. Daca, de exemplu aplici pentru o pozitie in marketing si nu ai o diploma in domeniu dar ai experienta, experienta pe care ai acumulat-o poate atarna mai greu decat o diploma. Totusi chiar daca esti omul perfect pentru un anumit job, este important sa iti elaborezi CV-ul si sa te „vinzi” la interviu astfel incat punctele tale forte, calificarea si specializarea sa fie in concordanta cu cerintele angajatorului.

sursa foto

No Comments

Reply