28
Aug

0
World-Report-2010-UAE

Drepturi de munca si probleme de angajare

Incheierea unui contract de munca in prezent a devenit o misiune imposibila pentru multi dintre romani. In momentul de fata, doua categorii de persoane par sa se confrunte cu probleme majore in ceea ce priveste posibilitatea de obtinere a unui loc de munca pe piata autohtona.

Tinerii absolventi de facultate, o forta de munca ieftina, dar care devine greu productiva din lipsa experientei practice.  Pe de alta parte, sunt persoanele peste 40 – 45 de ani, o categorie mai costisitoare, dar cu experienta de munca.

 In ultimii ani, companiile au facut noi angajari mai ales in randul persoanelor cu varste intre 26 si 45 de ani, dupa cum o arata si statisticile oficiale: peste 3,3 milioane de contracte active de munca dintr-un total de 5,6 milioane de contracte din toata tara sunt incheiate cu angajati care au varsta cuprinsa intre 26 si 45 de ani, potrivit datelor extrase la finele lunii trecute de Inspectia Muncii din Revisal, aplicatia componenta a sistemului ReGES (Registrul General de Evidenta a Salariatilor).  Situatia este cu mult mai grava in randul absolventilor ce provin din medii multiculturale. In ajutorul acestora vine proiectul Unitate in diversitate!Tranzitie de la scoala la viata activa inclusiv pentru studenti apartinand altor culturi”, proiect ce are ca si obiectiv general dezvoltarea aptitudinilor de munca pentru 500 de studenti si masteranzi proveniti din medii multiculturale (ce studiaza in domeniile IT, constructii, transport) aflati in etapa de tranzitie de la scoala la viata activa si facilitarea acestui proces atat prin crearea, derularea si optimizarea unui program integrat si personalizat de orientare profesionala si consiliere in cariera, cat si prin organizarea de stagii de practica in cadrul unor organizatii publice/private partenere ce desfasoara activitati relevante in domeniu.

Recunoasterea diplomelor

Uniunea a pus la punct sisteme pentru recunoasterea diplomelor si a trainingurilor, care te ajuta sa iti folosesti experienta si aptitudinile intr-o alta tara europeana. Principiul de baza sprijina ideea conform careia daca esti calificat sa exerciti o profesie in tara natala, o poti face si in alta tara UE. In intreaga Uniune a fost pus in practica un sistem general de recunoastere a calificarilor care este aplicabil majoritatii profesiilor. Pentru a obtine un post reglementat in tara in care vrei sa muncesti (profesor, avocat, inginer sau psiholog, de exemplu), dosarul tau trebuie sa fie procesat si trebuie sa treaca prin acest sistem de recunoastere, operatiune care are loc in urma unei cereri. Daca autoritatile considera ca pregatirea ta difera mult, ca durata sau continut, fata de cea oferita in tara in care vrei sa lucrezi, ti se pot cere sa faci traininguri suplimentare sau sa sustii teste de aptitudini. Daca esti doctor, asistenta medicala, dentist, moasa, veterinar, farmacist sau arhitect, diplomele iti sunt, in principiu, recunoscute automat, dar daca profesia ta nu este reglementata in tara in care doresti sa lucrezi, nu este necesara recunoasterea diplomelor.

Cautarea locului de munca

Ai dreptul sa traiesti in alta tara UE pentru o “perioada responsabila” de timp, daca esti somer, astfel adoptat pentru o perioada de 6 luni. Astfel, este de preferat sa afli de la autoritatile nationale care sunt conditiile incat sa iti poti gasi de lucru. In absenta unei definitii a “perioadei responsabile”, majoritatea tarilor UE au o perioada exacta acceptata in tara in care vrei sa muncesti. Totusi, oricat de mult timp iti trebuie pentru a-ti gasi un job, nu ti se poate cere sa parasesti tara atata timp cat poti dovedi ca, intr-adevar, iti cauti de lucru si ca ai sanse reale de a te angaja. Dovada interviurilor deja programate si a testelor pe care urmeaza sa le sustii este usor de obtinut.

Te poti inregistra la agentiile si centrele de recrutare fara sa fii rezident in tara respectiva si vei avea parte de acelasi tratament ca cetatenii acelei tari.

Daca beneficiezi de ajutor de somaj din partea unui stat membru, poti continua sa il primesti din partea aceluiasi stat, pentru maximum 3 luni, si dupa ce te-ai mutat in alta tara a UE. Acest lucru se va intampla doar daca ai fost inscris pe listele fortelor de munca, in statul de la care primesti ajutorul de somaj, pentru cel putin 4 saptamani. Agentia de la care primesti ajutorul de somaj iti va elibera un formular (E303). Ca somer in cautare de loc de munca, trebuie sa prezinti acest formular la agentiile de ocupare a fortei de munca din tara in care vrei sa lucrezi. Daca nu reusesti sa te angajezi, trebuie sa te intorci in tara care-ti ofera ajutorul in maximum 3 luni. In caz contrar, iti vei pierde dreptul la ajutor de somaj.

Drepturi de angajare

Ca european care a ales sa lucreze in alta tara UE, ai dreptul sa locuiesti in acel stat. Pentru o sedere mai lunga de 3 luni, acest drept este confirmat de eliberarea unui permis de sedere pentru cei cu cetatenie europeana. In ceea ce priveste plata, concedierea, orele de munca, concediul de maternitate si protectia muncii, ai aceleasi drepturi ca si rezidentii.

Muncitori listati in alta tara UE

Ai anumite drepturi specifice daca esti muncitor “listat” (lucrezi pentru o perioada limitata de timp intr-un stat membru diferit de cel in care lucrezi in mod normal). Daca te afli pe listele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pentru mai mult de o luna, angajatorul este obligat sa te informeze, in scris, inainte sa pleci, care sunt conditiile de munca si de plata, cat timp lucrezi in alta tara. . In ceea ce priveste taxele pe venit, s-a convenit intre statele UE ca impozitul pe venit poate fi perceput de tara in care esti rezident. Una dintre conditiile acestei intelegeri este sa nu petreci mai mult de 183 de zile din an in tara in care apari pe listele fortei de munca. Totusi, este de preferat sa contactezi autoritatile fiscale din tara respectiva.

Libertatea de a oferi servicii

Poti opta sa oferi servicii in alta tara UE, fara a te stabili permanent acolo. Daca te supui regulilor profesiei sau mestesugului care se aplica in tara ta, poti, in principiu, sa oferi aceleasi servicii oriunde in Uniunea Europeana. Poti calatori in alte tari UE, in interes de serviciu, sau poti oferi servicii contra cost chiar din tara in care locuiesti, fara a te deplasa.
 

Asigurarea sociala

Uniunea vrea sa se asigure ca faci parte dintr-un sistem de asigurare sociala si ca nu iti pierzi drepturile, indiferent de statul membru in care alegi sa lucrezi.
Esti asigurat din punct de vedere social in tara in care lucrezi. Ai dreptul la aceleasi beneficii sociale ca si rezidentii tarii respective. Aceste drepturi acopera sanatatea si beneficiile de maternitate, dizabilitatile, accidentele de munca, bolile profesionale, somajul etc. Vei fi nevoit sa platesti aceleasi contributii ca si cei nascuti in tara gazda.

Taxe

Lucrand in alt stat si obtinand dreptul de sedere acolo, devii “rezident din motive financiare”. Definitia termenului de rezidenta fiscala variaza de la un stat la altul. Trebuie sa te supui legilor tarii in care vrei sa te stabilesti. Daca esti rezident fiscal intr-o anumita tara, trebuie sa-ti declari toate veniturile, inclusiv pe cele provenite din alte tari, daca acestea exista. De asemenea, poti fi nevoit sa platesti si alte taxe, precum cele de mostenire. In ceea ce priveste taxele, intelegerile incheiate intre statele Uniunii Europene au rolul de a evita dubla taxare a venitului, in cazul in care acesta iti revine din mai multe tari.

sursa foto

No Comments

Reply