20
Mar

0
Employment_News-512

Domenii in care te poti angaja fara experienta anterioara

De cele mai multe ori studentii si absolventii au probleme in gasirea unui loc de munca din cauza lipsei de experienta atat in domeniul in care doresc sa activeze, cat si in general pe piata muncii.  Exista totusi cateva domenii in care angajatorul nu pune cel mai mare pret pe experienta anterioara. De asemenea, exista din fericire din ce in ce mai multe companii care pun la dispozitie joburi si programe de internship pentru tinerii aflati la inceput de cariera.

Conform cu analizarea datelor oferite de site-urile de recrutare, iata care este procentul joburilor de tip entry-level (care nu solicita experienta):

  • Administrativ: 50,3%;
  • Financiar-Bancar: 35%;
  • Inginerie: 23,7%;
  • IT/ Telecom: 28,65%;
  • Marketing: 53,7%;
  • BPO: 47,5%;
  • Vanzari: 43%.

Bineinteles, o pondere scazuta a joburilor entry-level se observa in domeniile tehnice (Inginerie, IT/ Telecom) in care nu te poti angaja fara a avea cunostine sau abilitati pe care le poti dovedi. La polul opus se afla domenii precum: BPO (business process outsorcing), Marketing, Administratie, Vanzari si Audit.

  1. BPO

Domeniul de business outsorcing are potentialul de a ajunge cel cu cea mai mare rata de agajabilitate in randul persoanelor fara experienta. Principalii angajatori din aceasta arie de afaceri prefera orasele cu importante centre universitare, 70% din totalul locurilor de munca puse la dispozitie in domeniu fiind de tip entry-level. Studiile de specialitate devin relevante doar in cadrul unor pozitii specializate.

Ocuparea unui post in BPO nu necesita studii de specialitate. Principalul criteriu pe care angajatorii il au in vedere este cunoasterea unei limbi straine. De cele mai multe ori angajatorii cauta studenti sau tineri absolventi care cunosc limba engleza la nivel avansat. Un avantaj ar fi cunoastere unei limbi straine cu circulatie restransa. Acest lucru ti-ar creste sansele obtinerii postului, dar te-ar ajuta si la obtinerea unui salariu mai mare.

  1. Administratie

In general un job in domeniul administrativ presupune insusirea de „soft skils” si nu necesita cunostinte tehnice avansate sau experienta anterioara. Daca iti doresti un job in domeniu trebuie sa fii organizat, capabil sa lucrezi sistematic, sa memorezi informatii si sa fii atent la detalii. Un alt aspect important in domeniu este faptul ca presupun contact permanent cu alte persoane. Asadar, exerseaza-ti abilitatile de comunicare.

Angajatorii din domeniu cauta, in general, tineri seriosi, perseverenti, ce au bune abilitati de comunicare, cunostinte de PC si un nivel avansat de limba engleza.

  1. Audit

Pe langa domeniul de Business Process Outsourcing si cel de IT, Auditul reprezinta unul dintre domeniile cu cele mai profitabile joburi de pe piata locala.Angajatorii din domeniu prefera recrutarea viitorilor angajati imediat sau in ultimele luni inainte de terminarea facultatii.

Tinerii interesati de o cariera in audit trebuie sa dea dovada de sceptcism profesional si de abilitati analitice. De asemenea, trebuie sa cunosti foarte bine industira si sa ai capacitatea de a culege si a analiza in permanenta date despre concurenta.  Majoritatea joburilor din domeniul financiar solicita o educatie in domeniu, cum ar fi diploma de facultate in Contabilitate, Matematica sau in Economie si Administrarea Afacerilor, dar si cursuri de specializare, componente cautate si in domeniul auditului.

No Comments

Reply