17
Feb

0
055eb9cf4051fc0f_shutterstock_153117149.jpg.xxxlarge_2x

Cum sa te prezinti la interviu

In ziua de astazi mare parte din angajatori nu mai accepta ca angajati persoane care nu au abilitatea de a se descurca cornform uner cerinte clar stabilite la interviul de angajare. Pentru a obtine locul de munca dorit este nevoie sa urmezi cativa pasi care te pot ajuta si iti pot arata ce urmareste angajatorul atunci cand te prezinti in fata lui.

Pentru inceput este foarte important sa ai cu tine dosarul personal – va contine toate actele depuse deja la sediul companiei, trebuie sa fie in copie, asupra candidatului atunci cand se prezinta la interviu. Acesta trebuie sa fie pregatit sa detalieze orice aspect din CV sau din alte documente prezentate angajatorului.

Totodata trebuie sa acorzi o atentie sporita tinutei vestimentare pentru ca ele tin de imaginea pe care clientul o ofera celorlalti. In mediul profesional s-a renuntat demult la ideea ca „ nu haina il face pe om”. In situatia unui interviu formal, este chiar si recomandat sa se apeleze la un costum sobru, la pantofi si accesorii ( serviete, mape) de calitate. Coafura trebuie sa fie adecvata, parfumul discret si bijuteriile reduse la minimum. Nu doar tinuta vestimentara ci si cea comportamentala si atitudinala conteraza. Astfel aspectele psihologice pe care angajatorul e foarte posibil sa le analizeze tin de imaginea despre sine si de gradul de incredere in propria persoana. Este recomandat ca sa se adopte o strategie de gandire pozitiva – clientul sa se inarmeze cu optimism si cu convingerea ca interviul va fi finalizat cu succes.

Nu uita insa si de limbajul nonverbal, cu el comunicam cel mai mult (peste 60%), asta pentru ca  semnalele nonverbale care se vehiculeaza la interviu sunt foarte semnificative pentru angajator, care nu va ezita sa isi bazeze decizia finala pe acestea, dincolo de modul in care candidatul raspunde la intrebari. Astfel se vor lua in considerare modalitatile in care clientul se prezinta pe sine, saluta, strange mana ( ferm, dar nu exagerat), postura si pozitia pe scaun ( care nu trebuie sa fie nici incordata, nici prea relaxata), contactul vizual ( trebuie mentinut in mod constant, dar fara insistenta sau ostentatie). De asemenea, literatura de specialitate recomanda exersarea unor intrebari dificile in situatii de stres. In lipsa exercitiului si luat prin surprindere, candidatul risca sa rupa brusc contactul vizual, semnalizandu-i recrutorului ca ceva este in neregula.

Mai jos redam cateva din actiunile pe care e neaparat nevoie sa le facipentru ca dupa ce mergi la interviul de angajare sa fii anuntat ca da, ai primit jobul mult sperat:

  • Sa stiti cu certitudine ce slujba doriti sa obtineti.
  • Sa aflati cat mai multe informatii despre compania si postul vizat.
  • Sa fiti la curent cu noutatile din domeniul in care vreti sa lucrati. · Sa intocmiti o lista cu calitatile, realizarile si lipsurile dumneavoastra.
  • Sa va pregatiti o expunere de 4-5 minute in care sa va prezentati calitatilt si realizarile.
  • Sa va referiti la experiente si realizari pentru a demonstra capacitatea dvs. de a indeplini obligatiile profesionale ale postului pe care il solicitati.
  • Fiti punctual. Intarzierea la interviu inseamna o prima impresie negativa pe care angajatorul si-o face despre dumneavoastra.
  • Ascultati cu atentie tot ce spune angajatorul. Acordati interes maxim momentelor in care acesta nu spune nimic: pauzele pot fi foarte semnificative!
  • Fiti sincer, nu mintiti in legatura cu experienta profesionala!
  • Daca nu intelegeti o intrebare, cereti explicatii si daca e nevoie solicitati timp de gandire pentru formularea unui raspuns.

sursa foto

No Comments

Reply