02
Feb

0
skills

Competentele de care ai nevoie in functie de domeniul in care vrei sa lucrezi

Atunci cand sustin un interviu cu un candidat, oamenii ce lucreaza la resurse umane analizeaza gradul de compatibilitate al abilitatilor pe care candidatul le prezinta cu abilitatile si competentele necesare locului de munca vizat. Iata ce competente si abilitati sunt necesare in functie de domeniu de activitate.

Domeniu/Profesie Abilitatile necesare
Contabilitate-Finante Persoana care doreste sa lucreze in domeniul finantelor are nevoie de bune abilitati numerice, si capacitatea de a analiza si sintetiza calculele matematice. De asemenea, aspecte importante sunt abilitatea de a invata continuu, de rezolvare a problemelor dar si capacitatea de analiza si de a organiza.
Publicitate Pentru a lucra in publicitate trebuie, in primul rand, sa ai o inteligenta emotionala dezvoltata. O asemenea abilitate iti va permite sa privesti dincolo de barierele tehnice si, mai important, sa te pui atat in locul consumatorului, cat si a vanzatorului. De asemenea esentiale sunt abilitatile de comunicare (scriere, ascultare, vorbire), capacitatea de a analiza, spiritul critic, capacitatea de a lucra in cadrul unei echipe, gandire strategica si, poate cel mai important, creativitate si imaginatie.
Vanzari Omul de vanzari are excelente abilitati de comunicare si persuasiune. Este flexibil si are capacitatea de a se adapta interlocutorului. De asemenea omul de vanzari are abilitatea de a asculta si de a pune intrebari pertinente. Eficienta, rezolvarea problemelor, proactivitatea, asertivitatea si capacitatea de a anticipa reactiile sunt alte abilitati importante pe care trebuie sa le detina un om de vanzari.
Resurse umane Pentru a fi un om bun de HR iti trebuie o gama larga de abilitati. In primul rand, dupa cum se stie, un om de HR trebuie sa aiba excelente abilitati de recrutare si selectie. Trebuie sa reuseasca sa “citeasca” si sa inteleaga persoana careia ii ia interviu. De asemenea, bune abilitati de comunicare si relationare dar si capacitatea de a negocia sunt esentiale omului de HR, fiindu-i necesare pentru a rezolva conflictele la locul de munca.
PR Atitudinea proactiva, excelente abilitati de comunicare si perseverenta sunt aptitudini esentiale pentru un om de PR. De asemenea cei care doresc sa activeze in acest domeniu trebuie sa aiba o buna gandire strategica, capacitate de research si analiza, eficienta si un bun management al timpului pentru a se asigura ca toate canalele media sunt integrate in planul lor de comunicare, dar si pentru a putea urmari feedback-ul audientei sau pentru a anticipa nevoile publicului.
Marketing Daca vrei sa lucrezi in marketing trebuie sa dispui de excelente capacitati persuasive, abilitati organizationale si un spirit critic. Trebuie sa fii proactiv, comunicativ, flexibil si orientat catre rezultate. De asemenea esential este sa ai solide cunostinte de business si, mai ales despre tot ce e nou in industria si piata in care activezi. 
Management/Consultanta In general, oamenii care activeaza in acest sector se ocupa de planificarea, coordonarea si organizarea activitatilor dintr-o companie sau un departament in cadrul companiei. De aceea, in domeniu se cauta nu numai persoane cu competente functionale, ci si cu bune abilitati de lider si de comunicare menite sa ajute la crearea si mentinerea unei bune relatii intre management si angajati. Un bun manager este definit de excelentele abilitati de comunicare si relationare, o inteligenta emotionala dezvoltata si este orientat catre rezultate. Leadership, gandire critica, capacitatea de a lucra in echipa sunt alte abilitati ce caracterizeaza un bun manager.
IT Poate suna ciudat dar, pe langa competentele tehnice care sunt imperios necesare pentru a lucra in IT, angajatorii cauta profesionisti in domeniu cu bune abilitati de comunicare. De ce? E simplu. Unui IT-ist cu abilitati de comunicare ii va fi mult mai usor sa explice in mod eficient procesul tehnic, ideile si propunerile pe care le are, atat in fata colegilor cat , mai ales in fata clientilor, devenind astfel mult mai performant.
Inginerie Ca si in cazul celor de la IT competentele tehnice nu sunt suficiente pentru o cariera de succes in domeniul ingineriei. Si aici se cauta profesionisti cu bune abilitati de comunicare. De asemenea, creativitatea joaca un rol important, deoarece inginerii creeaza mereu noi produse sau le imbunatatesc de cele existente. Nu in ultimul rand capacitatea de a identifica si de a rezolva problemele, flexibilitatea, adaptabilitatea si capacitatea de a lucra in echipa sunt abilitati pe care e bine sa le ai daca doresti sa te remarci ca un bun inginer.

sursa foto

No Comments

Reply