05
Mar

0
gear_shifter_sticker-r6e593ceecc9b4470b4659109c8eb86ca_v9waf_8byvr_324 (1)

Ce presupune o cariera in industria auto?

Industria auto se afla intr-o continua expansiune ajungand motorul cresterii economice in Europa Centrala si de Est. Conform statisticilor furnizate de Business 24 tara noastra a crescut semnificativ productia masinilor, de cinci ori fata de anul 2000, producand 16 automovbile la 1000 de locuitori. Rezultatul: comertul cu masini reprezinta aproximativ 42% din totalul numarului de exporturi anuale romanesti. Acest lucru a avut un impact asupra pietei locurilor de munca, industria auto fiind aria unde se gasesc cele mai multe oportunitati de cariera. Pentru studenti, aceasta este o veste buna, deoarece companiile din sectorul urmarit recruteaza pe foarte multe profile si specializari precum inginerie, mecatronica, electrica, etc. Un alt efect a fost raspandirea omogena la nivelul tarii. Astfel, in cele ce urmeaza vom prezenta  zonele unde iti poti gasi un job.

  1. Inginer vanzari

Scopul final al unei companii, indiferent de domeniul in care activeaza, este sa isi vanda produsele sau serviciile. Succesul unei companii din domeniul auto, depinde atat de calitatea produselor, dar si de persoanele responsabile de partea de vanzari. Bineinteles, cel care ocupa aceasta functie trebuie sa aiba excelente abilitati de comunicare si persuasiune, dar se bazeaza intr-o pondere destul de mare si pe abilitatile si cunostintele tehnice ale vanzatorului. Acestea pot face diferenta si il pot convinge pe cumparator.

  1. Inginer proiectant

Pornind de la elementele conceptuale ale unui produs, inginerul proiectant este acele care produce macheta unui produs. Pe langa inventivitate si creativitate ti se cere sa ai o buna capacitate de a rezolva problemele, gandire inclinata spre functionalitate si cunostiinte solide ale unor programe de modelare si design cum ar fi : PTC Creo, SolidWorks, SpaceClaim, CATIA)

  1. Inginer automatist

Un inginer automatist este un omul care integreaza diferitele discipine in mediul in care lucreaza. Este capabil sa rezolve probleme de analiza si proiectare in vederea automatizarii/informatizarii, dar se ocupa si de implementarea propriu-zisa a solutiilor. Ca sa detii o astfel de functie iti trebuie o specializare academica si experienta relevanta de 2-5 ani.

Cum afecteaza progresul tehnologic recrutarea candidatilor din domeniu

Progresele tehnologice in domeniul auto s-au concentrat pe generarea si folosirea resurselor alternative si mai putin poluante. Vehiculele care utilizeaza aceste resurse au nevoie de o linie de productie si de materiale la fel de inovative si ultramoderne, toate operate de catre profesionistii din domeniu. Pentru proaspat absolventi, acest lucru poate reprezenta o problema deoarece, de cele mai multe ori, cunostintele acumulate in facultate sunt insuficiente sau nu mai sunt in concordanta cu tehnologiile folosite in momentul de fata. Astfel, majoritatea tinerilor apeleaza la internship-uri sau traineeship-uri ca sa acumuleze experienta necesara pentru lansarea lor cu succes pe piata muncii. In ultimii ani, industria auto si-a marit incasarile intr-un mod considerabil, fapt ce a permis unor tari precum Romania sa isi extinda piata de desfacere a autoturismelor si sa mareasca productia de vehicule. Toate acestea inseamna pentru tinerii studenti noi locuri de munca, tehnologii de ultima ora cu care pot lucra si noi oportunitati de cariera. Astfel, este indicat sa incerci sa stai tot timpul cu ochii pe revistele de specialitate ca sa te menti la curent cu trendul tehnologic din domeniu.

No Comments

Reply