12
Jan

0
internship

Ce este un internship si la ce ajuta ?

Internshipul este o sansa pe care companiile o pun la dispozitia studentilor sau oricarei persoane  care este dornica sa efectueze stagiu de practica si sa acumuleze experienta intr-un anumit domeniu pe piata muncii. De obicei, internii sunt sunt studenti sau elevi, iar acestia pot lucra in cadrul companiilor atat part-time cat si full-time. Companiile ofera aceste internshipuri pentru a-si reduce costurile, desemnand studentii sa efectueze sarcini usoare, sau cu scopul de a instrui o persoana fara experienta in domeniu urmand ca ulterior sa o angajeze in detrimentul unui potential angajat cu experienta care ar cere un salariu mult mai mare. Astfel ambele parti au de castigat, studentul acumuleaza experienta si are sansa de a se angaja, iar compania va beneficia de un eventual viitor angajat format  dupa toate cerintele si rigorile pe care le impune.

Cum iti poti gasi un internship?

Procesul de cautare se poate face prin mai multe metode. Poti cauta pe internet, participand la targuri de joburi sau chiar in cartea de telefoane. Gasirea unui internship poate dura si necesita o pregatire, dar rezultatul final merita din plin.

  1. Incepe cautarea din timp. Trebuie sa ai in vedere faptul ca inscrierea in cadrul unora din internshipuri, poate chiar cel vizat de tine, se face dupa un anumit program. Informeaza-te din timp ca sa nu ai surpriza de a afla ca ai depasit data limita a i
  2. Identifica-ti interesele in cariera. In primul rand, este important sa stii ce vrei sa faci. In momentul in care ai decis domeniul sau activitatea in care ai vrea sa lucrezi, vei avea un punct clar de plecare atunci cand iti cauti internshipul. Daca nu stii inca ce vrei sa faci dupa ce termini studiile este o idee buna sa castigi experienta intr-un numar cat mai mare de domenii si industrii. Astfel, un internship te va ajuta sa iti dai seama ce domeniu ti se potriveste.
  3. Foloseste reteaua ta de cunostint Discuta cu familia, prietenii, colegii si profesorii de la facultate. Ei te pot ajuta cu sfaturi si idei in ceea ce priveste cautarea unui internship sau, cine stie, te poti inscrie la un internship prin intermediul lor.
  4. Foloseste-te de resursele online. Internetul este o resursa importanta. Poti cauta internshipuri pe site-urile de recrutare, social media sau poti solicita direct efectuarea unui internship direct la companiile pe care le vizezi prin e-mail.
  5. Participa la targurile de joburi. Desi in principal la astfel de targuri se pun la dispozitie joburi, multe companii vin cu oferte si pentru potentiali interni. Este proabil cea mai buna metoda deoarece ai contact direct cu reprezentantii companiilor. Fii pregatit cu un CV, dar si pentru un eventual interviu.
  6. Contacteaza companiile direct. Poti telefona sau chiar face o vizita companiilor si sa intrebi despre posibilitatea de a te angaja sau a desfasura in cadrul companiei lor stagiul de internship. Din nou, este de preferat sa ai pregatit un CV si sa fii pregatit pentru un eventual interviu.

Indiferent daca este platit sau nu, in domeniul tau principal de activitate sau nu, un stagiu de internship este intotdeauna binevenit deoarece te pune in legatura nu numai cu partea practica a activitatii pentru care te pregatesti, dar si cu oamenii din domeniu, mediu de lucru, te invata ce inseamna sa respecti un program, un deadline si ce presupun munca in echipa. Toate aceste aspecte nou asimilate te vor ajuta cu siguranta pe viitor.

sursa foto

No Comments

Reply