08
Aug

0
7482296868_871a65f249_o

Activitatile proiectului „Unitate in diversitate! Tranzitie de la scoala la viata activa inclusiv pentru studenti apartinand altor culturi”

Federatia Asociatiilor de Basarabeni din Romania (FAB Romania), in parteneriat cu Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR), Loop Operations si Centrul de Resurse pentru CetatenieActiva (CRCA), implementeaza in perioada mai 2014 – mai 2015 proiectul „Unitate in diversitate! Tranzitie de la scoala la viata activa inclusiv pentru studenti apartinand altor culturi!”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Ideea proiectului a pornit de la faptul ca peste 11% din populatia Romaniei este constituita din grupuri etnice minoritate si, desi exista numeroase initiative de integrare a tinerilor pe piata muncii, etniile sunt plasate intr-un con de umbra.

Astfel, proiectul Unitate in diversitate! Tranzitia de la scoala la viata activa, inclusiv pentru studentii apartinand altor culturi isi propune sa contribuie la dzvoltarea aptitudinilor de munca pentru 500 de studenti si masteranzi proveniti din medii multicuturale prin oferirea de oportunitati reale de dezvoltare in cariera in domeniile IT&C, constructii sau transport.

Pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare a capitalului uman din regiunea Bucuresti – Ilfov, in cadrul proiectului vor fi organizate urmatoarele activitati adresate membrilor grupului tinta:

Programul de orientare si consiliere in cariera (iulie 2014 – mai 2015) este pregatit pentru 500 de studenti si masteranzi prin crearea si punerea la dispozitie a unor instrumente si proceduri de lucru menite sa raspunda problemelor ce au legatura cu sfera carierei, a vietii profesionale (somaj, nevoia de a lua o decizie importanta, insatisfactie la locul de munca) sau care tin de viata personala si pot avea efecte in cea profesionala. Pe langa sedintele individuale (face-to-face), in cadrul proiectului va fi dezvoltata o platforma online de consiliere pentru facilitarea identificarii nevoilor de perfectionare ale membrilor tinta si a interesului pentru o anumita specializare.

Programul de stagii de practica (august 2014 – aprilie 2015) este adresat celor 250 de studenti selectati in urma sedintelor de consiliere si orientare in cariera in functie de compatibilitatea dintre profilul cultural al studentilor cu cel al organizatiei. In cadrul intreprinderilor partenere, vor fi create grupuri eterogene de studenti, de etnii diferite astfel incat sa faciliteze comunicarea si relationarea intre acestia, schimbul de bune practici si experienta, care sa conduca la o mai usoara integrare a persoanelor provenite din alte culturi pe piata muncii.

8 workshop-uri organizate in scopul schimbului de experienta si schimbului de bune practici (septembrie 2014 – aprilie 2015). In cadrul workshop-urilor organizate cu studentii implicati in stagiile de practica, vor fi dezbatute si diseminate bunele practici in ceea ce priveste organizarea programului, vor fi propuse recomandari pentru imbunatatirea sistemului si vor fi identificate cele mai frecvente probleme cu care se confrunta studentii. Ideile dezbatute in cadrul workshop-urilor se vor concretiza in ghidul de orientare si integrare culturala in vederea angajarii adresat studentilor romani proveniti din alte culturi.

No Comments

Reply